Surf Internet via Henpon percuma

Anyway, sebut percuma, semua orang terbeliak mata. Siapa yang taknak benda percuma kan? Benda ni saya tak pasti sama ada Maxis tahu atau tidak kebocoran dalam sistem mereka.

Since ketagihan terhadap Facebook, Twitter dan internet semakin menjadi-jadi ni, so siapa yang ada guna handphone agak canggih (boleh install application), Saya kongsi cara untuk korang surf internet secara percuma melalui handphone. Saya tahu pun dari member dan sedikit search melalui Google. Tapi untuk pengguna Maxis prepaid (Hotlink) aje lah. Untuk pengguna telco selain Maxis, sorry la tak dapat nak tolong.

If baru tahu, silalah update. Kalau nak terus beramal pun, apa salahnya. Ok, silalah follow cara-cara berikut:-

1. Download dan install Opera Mini 5 ke dalam handphone korang. Korang boleh download terus via handphone melalui address ini: m.opera.com

Dan kalau korang malas nak membazir kredit (sebab phone korang takde WiFi, boleh lah download secara manual di http://www.opera.com/mobile) kemudian install sendiri ke dalam phone korang.

2. Dah setel download dan install, korang kena ubah setting line phone korang dulu dari Maxis Line ke Maxis Broadband. Benda ni penting sebab ini yang membuatkan korang boleh online secara percuma tak kira di mana-mana sahaja. Follow cara berikut.

* Press * 100 #


* Select 7 for service


* Select 1


* Select 9 for Prepaid Broadband


* Select 4 for Server Switching


* Select 2 to switch to Prepaid Broadband


* Finally, press 1 to Proceed

3. Then korang akan dapat sms berbunyi “your SIM has been changed to the profile of Broadband. APN = bbnet you” dari nombor 28222. So sekarang line korang dah pun ditukarkan kepada Prepaid Broadband.

Bila korang tukar line SIM korang dari line kepada Prepaid Broadband, takde effect pelik yang jadi cumanya korang tak dapat nak receive atau send apa-apa MMS lagi. MMS bukan SMS ye. Tapi kalau korang nak switch back setting asal, follow je balik cara nombor 2 tadi. Untuk tukar-tukar setting line ni, tiada charge akan dikenakan untuk berapa kali pertukaran yang dibuat pun. Yahoo! Free lagi!!

So dah pun selesai.Now pergi kat menu application handphone korang untuk run Opera Mini 5 (Opera Mini 4 pun boleh) yang korang download & install tadi. Sekarang, korang dah boleh surf ape-ape website pun secara percuma. Tak percaya,try la surf apa-apa website dalam beberapa minit then check balance balik. Berkurang ke tidak balance korang tu? Tak berkurang kan? Chantekk!! He2

So sekarang korang bebas nak main Twitter ke, Facebook ke atau apa sahaja yang memerlukan line internet dari handphone korang. Bukan untuk surf je, tapi untuk download apa sahaja adalah percuma. Semuanya percuma dan jangan lupa ucap terima kasih kepada Maxis yang baik budi dan tentunya orang yang penat menulis & menciplak idea2 dari tenet. heheheehe....

Beberapa mobile web yang popular:

1. Facebook Mobile (m.facebook.com)
2. Facebook Touch (touch.facebook.com)
3. Yahoo Mobile (m.yahoo.com)
4. Youtube Mobile (m.youtube.com)
5. Gmail Mobile (m.gmail.com)
6. Google Mobile (m.google.com)
7. Twitter Mobile (m.twitter.com)
8. Myspace Mobile (m.myspace.com)
9. Ebuddy Mobile (m.ebuddy.com)
10. Zedge Mobile (m.zedge.net)

Pssttt: Benda ni actually bukanlah hack pun tapi hanya dari setting. Dah lama sebenarnya tapi ramai lagi yang tak tahu so sharing is caring..

No comments:

Popular Posts